Na 71 jaar is de Dr. Mollergroep tot een einde gekomen. Iedereen bedankt voor alle leuke jaren!
hoekje

Dr. Moller / Algemeen / Introductie

wijzig pagina

Inleiding

Scouting Nederland

Scoutinggroep Dr. Moller is al vele jaren actief binnen de Tilburgse wijk De Blaak. Om precies te zijn bestaat de groep in 2011 65 jaar! Dat de tijden veranderen merk je ook binnen een scoutinggroep. De groep werd, zoals andere verenigingen en scholen opgericht door een kloosterorde (Broeders van Liefde). Die zaten in een klooster aan de Ringbaan West. De oprichter van de Dr. Mollergroep was broeder Paulo.

De groep heeft in de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Tot die tijd waren er alleen maar verkenners. Inmiddels spelen jongens en meisjes vanaf 5 jaar iedere zaterdag in de bossen. Het is een komen en gaan: ’s morgens eerst de esta’s, dat is de leeftijdsgroep van 7 tot en met 11 jaar. Na de esta’s komen de bevers. Die zijn nog wat jonger, vanaf 5 jaar. Bij de bevers ligt de nadruk wat meer op het spelen. De bijeenkomst duurt ook niet zo lang, maar anderhalf uur. ’s Middags is het bos voor de scouts, jongens en meiden van 11 tot en met 15 jaar. Daar leer je allerlei scoutingtechnieken zoals pionieren, stoken, kamperen en EHBO. Natuurlijk is er ruimte genoeg om volop te spelen in het bos of op het sportveld. Op vrijdagavond zijn de explorers (vanaf 15 jaar) aan de beurt. Zij draaien hun eigen programma.

De blokhut van de groep staat op het Buitenterrein, een bos van zo’n 7 hectare groot in de bossen bij De Blaak (verhuur). Blokhut en bos vormen de ideale locatie voor het spelen van het scoutingspel.

Regio Hart van Brabant

De speltakken

Bevers

Op zaterdagmiddag, tussen 12.30 en 14.00 uur gaan de bevers, kinderen tussen de 5 en 7 jaar oud, naar De Wereld van Lange Doener. Lange Doeners huis heet ‘Hotsjietonia’. Hij heeft allerlei speciale vrienden die in en rond het huis wonen. Elk van deze vrienden heeft zijn of haar eigen bijzonderheden:

  • Frederik Scheuremaar (creativiteit)
  • Pompedomp (natuur en muziek)
  • Hippe Springveer (sport en spel)

Hotsjietonia wordt ook bewoond door een aantal dieren. En er is de wolk ‘Ssst’, die woont in het torenkamertje.

De bevergroep bestaat uit ongeveer 10 leden. Eén à twee keer per jaar hebben de bevers een overnachting op de Blokhut. Ze houden geen zomerkamp.

Esta’s

De zaterdagochtend wordt gevuld door de esta’s. Dit zijn ongeveer 30 jongens en meisjes tussen de 7 en 11 jaar oud. Hun bijeenkomst duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

De esta’s hebben een ander thema dan de welpen. Zij spelen in een fantasiewereld: Het Land van Esta. Het is gebaseerd op het boek ’t Kind Met De Hoge Hoed.
Het Kind met de Hoge Hoed is een standbeeld dat levend wordt om middernacht om kinderen mee op avontuur te nemen. In zijn Geheimzinnige Huis is een toneel, en als je je daar verkleedt dan speel je niet alleen die rol, maar je bent het echt: „Wat je draagt, dat ben je”.

Wat doen zij zoal: veel spelen, in het bos en op het sportveldje, af en toe een tocht of een uitstapje naar een museum, knutselen en kampvuur. De eerste week van de zomervakantie gaan de esta’s op kamp.

Scouts

Na de bevers zijn de scouts aan de beurt. Officieel draaien zij van 15.00 tot 18.00 uur, maar vanaf 14.00 uur kunnen zij al op het Buitenterrein terecht en mogen dan zelf hun tijd invullen. Scouts zijn jongens en meiden tussen de 11 en 15 jaar oud.

Onafhankelijkheid staat bij de scouts voorop. De scouteenheid (ongeveer 24 leden) is opgedeeld in vier patrouilles. Deze patrouilles moeten uiteindelijk tijdens het zomerkamp in staat zijn zelf alles te doen: het kampterrein opbouwen, koken en tochten lopen of fietsen. Echter niet alles gebeurt in patrouilleverband. Bij de vele spelen die zij doen wordt de gehele eenheid ingeschakeld.

Naast het zomerkamp hebben de scouts door het jaar heen nog allerlei weekenden en kampen, zoals het kerstkamp, het paaskamp, de Districts Scouting Wedstrijden en de dropping.

Explorers

De explorers zijn de oudste jongeren van Dr. Moller. Deze speltak komt bijeen op de vrijdagavond. Om 19.00 start het programma en tegen 21.30 uur ronden zij hun activiteiten af.

Explorers zijn jongens én meiden in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Volgens het spel van Scouting Nederland bedenken zij zelf hun programma. Zij dragen dan ook zelf verantwoordelijkheid dat dit naar behoren wordt uitgevoerd.

De expeditie (zomerkamp) staat gedurende het jaar centraal in het programma. Er kan niet vroeg genoeg begonnen worden met de voorbereidingen. Soms worden er programma’s op afgestemd omdat bepaalde technieken geleerd of opgefrist moeten worden. Of er is een geldactie nodig om bijvoorbeeld tijdens de expeditie kano’s te kunnen huren.

Verder zullen er tijdens het seizoen een paar weekenden zijn en activiteiten zoals: survival, koken op houtvuur, tochten en pionieren.

Een bijeenkomst bijwonen

Lijkt het je leuk om kennis te maken met de groep, dan kun je op zaterdag (bijna) altijd binnenlopen. Ook kun je van tevoren een afspraak maken. Stuur in dat geval een e-mailtje met daarin je naam en leeftijd naar het secretariaat van de groep. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Speltak Leeftijd Bijeenkomst E-mail
Bevers
5 - 7 jaar
Zaterdag, 12.30 - 14.00 uur
E-mail
Esta’s
7 - 11 jaar
Zaterdag, 10.00 - 12.00 uur
E-mail
Scouts
11 - 15 jaar
Zaterdag, 15.00 - 18.00 uur
E-mail
Explorers
15 - 18 jaar
Vrijdag, 19.00 - 21.30 uur
E-mail

Informatieboekje

Elk jaar breng de groep een informatieboekje uit. In dit boekje staan alle zaken die voor ouders en jeugdleden belangrijk zijn om te weten. In feite is het boekje een beknopte versie van deze website.
Het informatieboekje is ook te raadplegen op de site. Open het boekje met bijvoorbeeld Acrobat Reader

Acrobat Reader-document Informatieboekje 2014-2015 (PDF) Get Acrobat Reader

Scoutinggroep Dr. Moller Tilburg

Web: E-mail: Ontwerp: Laatst bijgewerkt:
drmoller.nl info@drmoller.nl Remko Gerbranda 12 juli 2015