Na 71 jaar is de Dr. Mollergroep tot een einde gekomen. Iedereen bedankt voor alle leuke jaren!
hoekje

Dr. Moller / Speltakken / Bevers

wijzig pagina

De Wereld van Lange Doener

Bevers spelen in de wereld van Lange Doener. Lange Doener woont in huize Hotsjietonia aan de rand van het dorp. Als hij thuis is hangt de vlag uit. De kinderen uit de buurt weten dan dat ze welkom zijn in het huis van Lange Doener. En dat betekent feest! Want Lange Doener maakt van elke dag een groot feest.

Lappezak
Lappezak

In en om Hotsjietonia zijn de bevers met van alles bezig: met tekenen, schilderen, tikkertje spelen, luisteren naar verhalen, verzorgen van de dieren. Ze spelen overal tegelijk. Lange Doener helpt de bevers waar hij kan, nooit is iets hem teveel. Lange Doener kan prachtige spannende verhalen vertellen en hij kent ontzettend veel spelletjes. Lange Doener is fantasierijk, vindingrijk en ondernemend. Hij zorgt in het spel voor verrassings-effecten, waardoor het lijkt of hij kan toveren. Natuurlijk, echt toveren is het niet. Maar ... als hij iets gemaakt heeft is het net of de wereld een stukje vrolijker is geworden, een beetje veranderd is. Voor de bevers natuurlijk.

Zoals toen hij van een ladder, een paar planken en een oude stofzuiger een vliegmachine bouwde. Waarachtig, dat kon hij! De bevers die erbij waren hebben het gezien! Ze gingen met Lange Doener op het vliegtuig zitten en Lange Doener leerde hun een vreemde spreuk. Het volgende ogenblik waren ze in de wolken, hoog boven hun dorp. Ze zwaaiden naar beneden naar de andere bevers.


Frederik Scheuremaar
Frederik Scheuremaar

Of die keer dat ze een onderzeeboot bouwden van een oude kartonnen doos. Lange Doener nam hen mee naar de bodem van de vijver, tussen de vissen! Niet te geloven, maar echt waar! Alles kan Lange Doener, alles! Vreemde man zeggen de volwassen mensen die het niet begrijpen.

Lange Doener woont niet alleen in Hotsjietonia.
Lappezak komt uit Lapland en bouwt het liefst tenten. Hij is een beetje een vrijbuiter. Hij is altijd bezig en wie mee wil doen is welkom.
Pompedomp is een opgewekt type en ze houdt van alles wat leeft, groeit en bloeit. Ze zorgt voor de planten, is erg muzikaal en is de liedjeskenner bij uitstek.
Dan is er ook nog Frederik Scheuremaar die het op zijn heupen krijgt als hij papier ziet. Hij scheurt graag papier, ook de post voor Lange Doener.
Hippe Springveer is de sporter. Hij altijd vrolijk en in beweging. Hippe Springveer is meestal een druktemaker, hij weet altijd wel een nieuw leuk spel voor de bevers.

Hippe Springveer
Hippe Springveer

In het torenkamertjes woont Sssst. Sssst is eigenlijk een grote wolk die niet van drukte houdt. Als je moe bent of niet mee wilt doen met anderen, dan ben je welkom op Sssst om in een hoek te kijken of om zomaar niets te doen. Sssst is dus niet meer dan een stil plekje in de drukke beverwereld.
Tot slot zijn er ook nog de beesten: Olivier de hamster, Sander de rode kater, Peen het grote witte konijn en Snabbel en Babbel, de twee rijstvogels van Lange Doener.

De installatie

Na ongeveer 2 maanden worden de nieuwe leden geïnstalleerd tot bever. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst die meestal wat langer duurt en waarbij ouders, broertjes en zusjes mee mogen doen met het speciale programma. Ook de ouders van reeds geïnstalleerde bevers zijn op deze dag welkom, zodat alle bevers één keer per jaar hun ouders mee kunnen nemen om samen met hen aan het programma deel te nemen.

Als je wordt geïnstalleerd, betekent dat dat je een echte bever wordt. Bij de installatie geef je het staflid je linkerhand en met de rechterhand maak je de bevergroet (twee vingers omhoog steken). Tijdens de installatie, beloof je dat je samen met alle andere bevers zult spelen in Hotsjietonia. Dit doe je door de belofte na te zeggen:

Ik beloof mijn best te doen een goede bever te zijn en samen met Lange Doener avonturen te beleven in Hotsjietonia

Als je dit gedaan hebt, ben je officieel opgenomen in het Land van Lange Doener.

Ceremoniën

Net zoals de andere speltakken binnen onze groep hebben ook wij ceremoniën. Opening en sluiting zijn de gezamenlijke begin- en eindpunten van onze bijeenkomst. Wij beginnen en eindigen altijd met het zingen van het beverlied. Als het goed weer is en we buiten openen, dan wordt na het zingen ook nog de bevervlag gehesen.

Het Beverlied

Bevers gaan een kijkje nemen
in huize Hotsjietonia,
spelen mee met Lange Doener.
Altijd pret, altijd pret,
altijd pret en feest, hoera.

Bevers gaan een kijkje nemen
pak de handen van elkaar,
stap maar door de deur naar binnen.
Dat wordt fijn, dat wordt fijn,
dat wordt fijn, nou reken maar.

De Bever-doe-dag

Lange Doener
Lange Doener

Lange Doener is jarig op de langste dag van het jaar, 21 juni. Natuurlijk wordt dit uitgebreid gevierd. Samen met de bevers van andere groepen uit de buurt spelen de bevers het landelijke spel. Door de kleinschalige opzet van de Beverdoedag krijgen de bevers de gelegenheid om eens op een andere manier te spelen. Normaal gesproken duurt een beveropkomst anderhalf uur. Met de beverdoedag kan hiervan worden afgeweken.

Logeren

Eén of twee keer per jaar mogen de bevers komen logeren in Hotsjietonia. Twee dagen lang hebben we een thema, waarin we ons uitleven. De vorige logeerpartij stond in het teken van: „Op reis naar Fantasia”.


Logeren
logeren

De bevers moesten na aankomst bij de blokhut een paspoort maken, zodat ze op reis zouden kunnen. Daarna volgde een speurtocht met verschillende hindernissen, die uiteindelijk eindigde in Fantasia. Tot grote vreugde van onze bevers was Lange Doener aanwezig in Fantasia. Daarna was het tijd om allerlei gekke spelletjes te doen. Na het eten werd de avond afgesloten met een zoektocht door het donkere bos.

De volgende ochtend gingen de bevers hard aan het werk om een grote hut te bouwen. De tijd vloog om en al snel moesten de bevers afscheid nemen van Fantasia.

Lees verder ...

Scoutinggroep Dr. Moller Tilburg

Web: E-mail: Ontwerp: Laatst bijgewerkt:
drmoller.nl info@drmoller.nl Remko Gerbranda 17 september 2010